پارگی و آسیب رباط، تاندون و عضله
حرکت ناشی از انقباض عضلات و انتقال این انقباضات به مفاصل است. هر عضله توسط یک نوار فیبری به نام تاندون به استخوانهای یک سمت مفصل اتصال دارد. کشیدگیهای ایجاد شده در عضله یا تاندون را strain مینامیم. پارگی ناشی از کشیدگی چه کامل باشد چه جزئی میتواند در عضله، محل پارگیها و آسیب رباط، تاندون و عضله اتصال عضله به تاندون یا در داخل تاندون اتفاق بیافتد که همگی اینها را strain مینامیم. پایداری مفاصل مرهون وجود نوارهای فیبری است که استخوانها را به هم اتصال میدهند و حرکات مفصل را در جهتی خاص امکان پذیر و در برخی جهات محدود میکنند. این نوارهای فیبری را رباط مینامیم و به کشیدگی یا پارگی رباطها در اثر اعمال فشار یا ضربه هم sprain میگوییم.
علل:
این دو صدمه دیدگی هنگامی رخ میدهد که بدن تحت فشار و استرس قرار گیرد. در جریان این فشار عضلات و رباطها در جهتی انقباض یا تحت فشار قرار میگیرند که برای آن جهت خاص یا آن مقدار خاص از نیرو توانایی کافی ندارند و این فشارهای خارج از توان منجر به کشیدگی یا پارگی آنها خواهد شد. فشارهای وارده به بدن میتوانند ناگهانی یا بصورت مزمن و در اثر انجام حرکات تکراری و غیر صحیح باشد.
علائم کشیدگی رباط، تاندون و عضله:
درد مهمترین و اولین نشانه این آسیب است که میتواند بروز آسیب را بیان کند. در ورزش و تمرین بروز درد میتواند بدنبال یک حادثه خاص و ناگهانی و یا بتدریج و بدنبال حرکات مکرر و تکراری بصورت تدریجی رخ دهد. تورم ناحیه آسیب دیده تقریباً همیشه وجود دارد که ظهور آن میتواند ناگهانی یا بتدریج طی چند ساعت باشد. هرگاه فیبرهای تاندون، رباط یا عضله آسیب ببینند مقداری خونریزی رخ میدهد البته این خونریزی امکان دارد طول بکشد تا بطور واضح زیر پوست مشاهده شود (کبودی). بخاطر درد و تورم معمولاً عضلات اطراف ناحیه آسیب دیده دچار انقباض (اسپاسم) میشوند. بدن با ایجاد درد، تورم و اسپاسم سبب میشود که از آن ناحیه کمتر استفاده شود تا روند بهبودی آن زودتر رخ دهد.
مراجعه به پزشک:
معمولاً در کشیدگیهای عضله و رباط درد طی 1 الی 2 روز اول کمی تشدید میشود و بعد به سمت بهبودی میرود. چنانچه بعد از استفاده از داروهای ضد درد یا انجام حمایتهای اولیه از محل آسیب (بالا نگه داشتن محل، یخ درمانی، بانداژ محل و استراحت) درد بهبود نیافت یا اگر درد شدیدتر شد باید به پزشک مراجعه نمود. چنانچه در اطراف مفاصل بزرگ (زانو، ران، آرنج و مچ دست) بتدریج تورم ایجاد شود هم لازم است به پزشک مراجعه شود. چنانچه مشکوک به شکستگی استخوان یا دررفتگی مفصل هستید، چنانچه به دنبال آسیب دچار بیحسی و گزگز شدهاید (بررسی آسیب عصبی) و چنانچه ناحیه صدمه دیده سرد یا دچار تغییر رنگ شده است (بررسی آسیب عروقی)، سریعا به پزشک مراچعه کنید.
معاینات و بررسیها:
در مورد علت جادثه پرسیده شود که در اثر اصابت ضربه بوده یا مقاومت در برابر کشش یا ... همچنین معاینه کامل محل آسیب از نظر حس، حساسیت در لمس، کبودی، تورم و بررسی مفصل بالا و پائین محل آسیب دیدگی. شاید برای رد شکستگی همراه انجام رادیوگرافی توصیه شود. رادیوگرافی از بافت نرم (عضله، تاندون، رباط) تصویری نمیدهد.
درمان کشیدگیهای رباطی، تاندونی و عضلانی:
مراقبتهای اولیه در خانه: استراحت به ناحیه آسیب دیده و سرما درمانی با یخ در محل آسیب، کمک به کاهش تورم و اسپاسم میکند. بانداژ کردن محل آسیب با باندهای نواری و کشی، به کاهش تورم کمک میکند. همچنین بالا نگه داشتن محل آسیب بالاتر از سطح قلب. استفاده از داروهای ضد درد (استامینوفن) و ضد درد، ضد التهاب (ایبوبروفن) هم می تواند موثر واقع شود.
درمان پزشکی: گاهی بر حسب تشخیص پزشک برای کشیدگیهای شدید و پاره شدگیها استفاده از آتل لازم است. چنانچه پاره شدگی کامل در عضله یا رباط داشته باشیم جراحی لازم میشود.
پیشگیری:
گرم کردن کافی (حداقل 15 دقیقه) قبل از ورزش، انجام حرکات کششی مناسب بر روی عضلات درگیر در ورزش یا کار مربوطه (که حداقل 20 ثانیه هر کشش طول بکشد) و عدم انجام فعالیتهایی که میتوانند سبب آسیب شوند و بدن آمادگی آنها را ندارد مثل بلند کردن اجسام سنگین.
پیش آگهی:
هدف از درمان کشیدگیها و پارگیهای عضلانی، رباطی بازگشت به وضعیت قبل از آسیب دیدگی است، لذا منظور این است که هدف بهبودی کامل است. زمان لازم برای بهبودی بستگی به شدت آسیب دارد. این زمان میتواند از چند روز در پیچ خوردگی مچ پا تا چند ماه در پارگی رباط زانو که جراحی شده است متفاوت باشد.
بیـست و سه دلیل مهـم برای سیـگار نکشیـدن
متاسفانه امـروزه برخی افراد به غلط سیـگار کـشـیـدن را نشانـه بلـوغ و یـا حتی "کلاس" در خود محسوب می کنند و با پـک زدنهـای آنچنانی سعی در خود نمایی و فخر فروشی مینمایند! این درحالیست که عوارض و صدمات ناشی از استعمال سیگار تقریـبـا بـرای همگی ما آشکار و معلوم است.
در ایـن ایمیل تنها بـه 23 دلیل مهم برای ترک سیگار اشاره میکنیم:
1. ظاهر آراسته تر با حذف لکه های روی انگشتان و دندانهایتان.
2. حذف بوی بد دهان ناشی از کشیدن سیگار و تنفس راحت تر.
3. حذف بوی سیگار از روی لباس، مو، و بـدنـتـان و تـمـام وسـایـلـی که با آنها سر و کار دارید.
4. پیشگیری از پیدایش چین وچروک زود هنگام در پوست صورتتان.
5. حذف مشکلات تنفسی از قبیل:خس خس حین تنفس، سرفه، برونشیت مزمن و از همه مهمتر سرطان ریه.
6. بازیافت دوباره حس بویایی و چـشـایـی کـه بـر اثر استعمال سیگار از حساسیتشان کاسته شده است. دوباره طعم واقعی غذایتان را احساس خواهید کرد.
7. احساس سرزندگی و شادابی دوباره در زندگی. افزایش قوای جسمانی.
8. خواب بهتر و راحت تر.
9. کاهش خطرات بیماریهای قلبی، نـفـخ، فـشـار خـون بـالا، تـپـش قـلـب، زخـم مـعده، برگشت اسید معده، سرطان دهان و تعداد بیشماری از سرطان های گوناگون.
10. کاهش بیش از 50 بیماری و عارضه های گوناگون.
11. دوباره کنترل رفتار خود را بدست خواهید آورید و با رهایی از زنـدان اعـتـیـاد بـار دیگر حس آزادی را باز پس خواهید گرفت.
12. کاهش خطر آسیب رسیدن به نوزاد در زنان باردار.
13. افزایش طول عمر (افرادی که بطور مستمر سیگار می کشند بطور متوسط 16 سال از عمر خود را از دست میدهند.
14. فراهم آوردن یک محیط سالم و سلامت برای کودکان و تمام افرادی که با آنان زندگی می کنید.
15. الگوی مناسبی برای فرزندانتان خواهید بود.
16. حذف هـزیـنـه هـای خرید سیگار که قابل توجه بوده و میتوان آن را صرف امور بهتری کرد.
17. رهایی از صدها ماده سمی و سرطانزای موجود در سیگار.
18. تردد و مسافرت بوسیله قطار، هواپیما و اتوبـوس بـرای شـما و دیـگر افراد سهل تر و دلپذیرتر خواهد شد.
19. دیگر در محل کارتان مجبور نمی باشد برای سیگار کشیدن به بیرون بروید.
20. آنکه بوسیدن محبوبتان میسر گشته و دیگر بوی دهانتان او را آزار نخواهد داد.
21. بـا تـرک ایـن عـادت نـادرسـت اعـتـمـاد بـنـفس خود را افزایش داده و به اراده خودتان ببالید.
22. از دنبال جاسیگاری گشتن خلاصی می یابید.
23. از آن مهمتر دیگر نیازی به مطالعه دوباره این مقاله نخوهید داشت!
چگونه بیماری آلزایمر را مغلوب کنیم؟
مطلعات انجام شده در دانشگاه کلمبیا نشان می دهد که اسید فولیک از بیماری آلزایمر پیشگیری می کند.
برای انجام این تحقیق 965 فرد میانسال که هیچ نشانهای از زوال عقل (دمانس یا آلزایمر) نداشتند، انتخاب شدند. رژیم غذایی و میزان دریافت ویتامین های گروه B در این گروه به مدت 7 سال مورد بررسی قرار گرفت. در پایان این دوره، 192 نفر به آلزایمر مبتلا شده بودند.
نتایج نشان داد در گروهی که بیشترین میزان اسید فولیک را دریافت کرده بودند، خطر ابتلا به آلزایمر، 50 درصد کمتر از سایر افراد بود.
متخصصان معتقدند که ویتامین های گروه B به ویژه اسید فولیک، ویتامین B6 و B12 ترکیبی به نام هوموسیستئین را در خون کاهش داده و به این ترتیب مانع از تخریب سلولهای عصبی می شوند.
اسید فولیک یکی از ویتامین های گروه B است که نقش مهمی در سلامت و پیشگیری از بیماری ها ایفا می کند.
مصرف مقادیر کافی این ویتامین از دوران جنینی تا سالمندی ضروریست. متخصصان به مادران توصیه می کنند قبل از شروع بارداری و پس از آن از مکمل های اسید فولیک استفاده نمایند، زیرا کمبود این ویتامین منجر به نقص لوله عصبی جنین می شود. بر اساس مطالعه اخیر، مصرف اسید فولیک در دوران میانسالی و سالمندی نیز به دلیل پیشگیری از آلزایمر ازاهمیت بالایی برخوردار است.
تاریخچه استفاده ازگیاهان دارویی
استفاده از گیاهان دارویی به منظور درمان با تاریخ زندگی انسان هم زمان بوده است. انسان در تمام دوران تاریخی چارهای جز توسل به گیاهان نداشت. اگر چه در نیم قرن گذشته استفاده از داروهای شیمیایی و سنتزی به شدت رواج یافت ولی به سرعت آثار زیان بار آنها بر زندگی آنها سبب گرایش مجدد به گیاهان دارویی گردید و این نکته که توسل به گیاهان دارویی همواره در طول تاریخ یکی از روشهای موثر درمان بوده است، به خوبی روشن است. تاریخ طب در کشور ما مربوط به دوره آریایی میباشد و اوستا (6500 ق.م) اولین کتابی است که از گیاهان دارویی سخن گفته است. به نقل از اوستا اولین پزشک ایرانی تریته پدر گرشاسب پهلوان بوده است که از کاربرد گیاهان دارویی و عصاره آنها اطلاع داشته و مقام او در طب نظیر مقام ایمهوتپ (3500 ق.م) در مصر باستان، انقلبیوس در یونان و آسکولانیوس در روم (سه رب النوع درمان) بوده است.
قدیمیترین گیاه دارویی در طول تاریخ "هوم" گیاه مقدس آیین زرتشت بوده است. در کتابهای پهلوی هوم را سرور همه گیاهان و استفاده از آن را باعث عمر جاویدان میداند. تاریخ استفاده دارویی از پیاز و ادویه به 4500 ق.م و به نقل از "هردوت" استفاده از گیاهان دارویی میرح (Commiphora)، کاسیا (Cinnamomu) سیناموم (Cinnamimum Zylanica) آنیز (Pinpimella anisum) مارجورام (Oroganum margorana) در مومیایی کردن اجساد به 5200 ق.م میرسد. قدیمیترین کتاب چینی منسوب به شینون (2800 ق.م) 1000 گونه دارویی را شرح داده، ماردوکاپالیدین (710 ق.م) 64 گونه دارویی را کشت نموده است، در الواح سومری چگونگی کشت گیاهان را شرح داده، بقراط (377 ق.م) کاربرد دارویی 400 گونه دارویی را شرح داده است. ظهور دانشمندانی نظیر سقراط، دیوسکورید، رازی، هروی، ابن سینا، ابوریحان بیرونی، جرجانی، خاندان بختیشوع سبب گسترش این علم در جهان گردیدند.
گیاهان دارویی رستنیهایی با تاریخچه جالب توجه و ممتاز هستند. علاوه بر قدمت، گستره نفوذ این گیاهان در تاریخ ادیان و ملتها بسیار شایان توجه است بطوری که در جای جای حوادث مهم تاریخی، سیاسی، اجتماعی و دینی، این گیاهان قرین توجه بوده و یا منجر به بروز حوادث مهمی شدهاند. در بوندهشن (دایره? المعارف زرتشتیها) به اسامی فرشتگان اداره کننده روزهای یک ماه اشاره شده که با نام گیاهان دارویی انطباق دارد، زعفران و نسترن از آن جملهاند. در سوره دهر، آیات پنجم و ششم میخوانیم "نیکوکاران عالم در بهشت شرابی نوشند که طبعش در لطف رنگ وبوی کافور است". در تاریخ اسلام، نام یهود بنی قریظه با حوادث مهم صدر اسلام قرین است. در زبان عربی یکی از نامهای درخت اقاقیا، قریظه است. بنی قریظه نام طایفهای از یهود بوده که در ابتدا به شغل دباغی اشتغال داشتهاند و از این گیاه در فرآوری پوست استفاده میکردهاند. امروزه میدانیم که تاننها گروهی از مواد موثره هستند که در رسوب پروتیین نقش دارند و این اثر باعث خاصیت میکروب کشی، ضد خونریزی و انقباض بافتهای مختلف میشود. بنابراین برای رسوب دادن پروتیین پوست، در دباغی مورد استفاده قرار میگرفته است. از دیگر گیاهان دارویی سس است که در زبان عطاران و منابع طب سنتی به افتیمون معروف است که نام اخیراز صفت گونهای در نام علمی آن گرفته شده است. از خواص درمانی این گیاه در درمان بیماریهای دماغی استفاده میشود. علاوه بر منابع طبی در متون ادبی هم از این گیاه نام برده شده است. با جستجو و دقت در منابع دینی، تاریخی و ادبی، اسامی گیاهان دارویی، وجوه تسمیه و حوادث مرتبط با این گیاهان به وفور به چشم میخورد. بنابراین در کنار توجه فزایندهای که به خواص درمانی این گیاهان میشود لازم است جهت آشنایی بیشتر نسل جوان با این وجوه تسمیه بررسیهای جامعتری انجام گیرد و حلقههای مجزای دانش بشری مربوط به گیاهان دارویی انسجام و اتصال بیشتری پیدا نماید.
مهندسی ژنتیک در گیاهان دارویی
گیاهان منبع مهمی از دارو در طی هزارن سال میباشند. حتی امروزه، مرکز سلامت جهانی تخمین زده است که بالاتر از 80 درصد از مردم هنوز بر روی درمانهای سنتی مثل استفاده از علفها تکیه دارند. گیاهان دارویی منابع خیلی مهمی از داروهای حفاظت کننده زندگی برای اکثریت جمعیت جهان میباشد. روشهای بر پایه بیوتکنولوژی برای انتخاب، دستورزی و حفظ ژنوتیپهای بحرانی گیاهان دارویی مهم میباشد. باززایی درون شیشهای، پتانسیل خیلی قوی را برای تولید گیاهان با کیفیت بالا از لحاظ دارویی دارا میباشد. حفاظت سرمایی یک روش حفاظت در مدت زمان طولانی، در نیتروژن مایع است و فرصتی را برای حفظ گیاهان دارویی در معرض خطر مهیا میکند. تولید درون شیشهای متابولیتهای ثانویه با کشت سوسپانسیون سلولی گیاه در گیاهان دارویی مختلف گزارش شده است. بیوراکتورها یک قدم کلیدی در تولید تجاری متابولیتهای ثانویه به وسیله بیوتکنولوژی هستند. انتقال ژنتیکی (انتقال ژن) ممکن است یک راه قوی برای افزایش تولید متابولیتهای ثانویه جدید میباشد. بخصوص به وسیله اگروباکتریوم ریزوژینس که باعث القای ریشههای مویین میگردد. روشهای اصلاحی در گیاهان دارویی بطور کلی به دو دسته سنتی (انتخاب تودهای، دورگ گیری و زراعت متابولیتی) و مدرن (تغییر در ساختار ژنتیکی) طبقهبندی میشوند. استفاده از مهندسی ژنتیک متابولیتهای ثانویه شامل ایجاد جهش، انتقال ژن (استفاده از باکتری اگروباکتریوم و تفنگ ژنی)، دستکاری تنظیم کنندههای نسخه برداری ژنها و کشتهای درون شیشهای میباشد که نتیجه این تکنیکها، ایجاد گیاهی ترانس ژنتیک (تراریخته) و پدیده زراعت مولکولی گیاهان دارویی خواهد بود.
جهش، فرآیندی است قابل توارث که موجب تغییر دایم مجموع توارثی سلول شده و نهایتا موجودی زنده با ویژگیهای جدید ژنتیکی را بوجود میآورد که به موجود جدید موتان گویند. یکی از عوامل اصلی تکامل در گیاهان جهش یا موتاسیون است. همراه با دورگگیری و بیوتکنولوژی، جهش با ایجاد تنوع مواد اولیه برای گزینش را فراهم میآورد. از جهش در اصلاح نباتات استفاده زیادی شده است و تعداد زیادی واریته جدید از این طریق اصلاح یافتهاند. به عنوان مثال تا سال 1982 تعداد واریتههای موتان معرفی شده به 327 موتان رسید که این تعداد در حال حاضر چند برابر شده است. برای ایجاد جهش میتوان از جهشزاهای فیزیکی مثل پرتوهای گاما و ایکس و جهشزاهای شیمیایی مثل اتیل متان سولفونات، دی متیل سولفات و غیره استفاده کرد. در سازمان انرژی اتمی ایران تسهیلات استفاده از اشعه گاما برای اهداف اصلاح نباتات فراهم است. اصلاح گیاهان دارویی در ایران در آغاز راه است. با استفاده از تکنیکهای بهنژادی مثل جهش مصنوعی امکان اصلاح گیاهان دارویی با عملکرد و ماده موثره بالا عملی است. سرعت اصلاح در این روش به ویژه برای گیاهانی که با بذر تکثیر مییابند بیشتر خواهد بود.
گیاهان زینتی
گیاهان زینتی بخشی از کل گیاهان موجود در دنیا هستند که بر اساس سلیقه انسان و دارا بودن خصوصیات ویژهای از جمله رنگ، شکل اندازه گل، برگ و ساقه جزء گروه گیاهان زینتی قرار داده شدهاند. یک گیاه را نمیتوان به یک گروه خاصی از گیاهان محدود و منحصر نمود. با توجه به این امر مشاهده میشود که روز به روز تعدادی از گیاهان، از یک گروه به گروه دیگری وارد میشوند و بر تعداد گیاهان مشترک در بین گروههای مختلف افزوده میشود. با افزایش شناخت جنبههای مخاطره آمیز و مسمومیت زا در ارتباط با مصرف بیرویه مصرف داروهای سنتزی، علاقه به استفاده داروهای گیاهی در تمام دنیا رواج پیدا کرده است. بسیاری از گیاهان زینتی که هم اکنون در فضاهای شهری مورد استفاده قرار میگیرند، دارای ارزش دارویی میباشند که با شناخت این گیاهان زینتی چند منظوره و استخراج مواد موثره آنها از این گیاهان حداکثر استفاده میگردد.
هم اکنون بالغ از 300 هزار گونه گیاه زینتی وجود دارد که بیش از 10 هزار گونه به عنوان گیاهان دارویی شناخته میشوند.. از نمونههای بارز گیاهان مورد نظر میتوان به موارد زیر اشاره نمود: زنبق (ریزوم)، گل حسرت (پیاز)، سرخس (ریشه) سنبل الطیب (ریشه)، گل صابونی (برگ و ریشه)، عروسک پشت پرده (میوه)، شاهپسند (برگ)، گل انگشت دانه (برگ)، گل سرخ (میوه)، همیشه بهار (گل و برگ)، گل برف یا موگه (گل، برگ و ساقههای زیر زمینی)، بنفشه معطر و سه رنگ (تمام قسمتهای گیاه)، شب بوی خیری (برگ، دانه و گل)، گل صد تومانی (ریشه)، لادن (برگ،گل و شیره گیاه تازه)، گل ساعت (ریشه، برگ و گل)، سرخار گل (ریه)، مخلصه (سرشاخههای گلدار)، گل مغربی (دانه و گل و اعضای هوایی)، گل محمدی (گلبرگ)، تاج الملوک (دانه وگل)، اسطوخدوس (سرشاخههای گلدار و برگدار)، رزماری (برگ و سرشاخههای گلدار)، صبر زرد (برگ). لازم به ذکر است که این قسمتهای گیاهی در درمان اغلب بیماریهای کلیوی، جلدی،رودهای، تنفسی، قلب و عروق، التیام زخمها و سوختگیها، مواد آرایشی، تسکین اعصاب نقش ایفا میکنند. اطلاع رسانی و ترویج کشت و کار، حمایت صنعت طب سنتی و انجام تحقیقات در جهت افزایش مواد موثره قدم بلندی در استفاده از گیاهان دارویی بوده و باعث میشود، کشاورزان با اطمینان و رضایت خاطر بیشتری به کشت و کار گیاهان مورد نظر بپردازند.
گلسنگها
گلسنگها تنها گیاهان موجود در تبلور گیاهی جهان هستند که آنها را درهیچ یک از ردههای گیاهی نمیتوان طبقهبندی کرد. گلسنگها از یک بخش قارچی (جذب کننده مواد معدنی) و یک بخش تولید کننده غذا (از راه فتوسنتز)، تشکیل میشوند. روابط بیولوژیکی ایجاد شده در گلسنگها (همزیستی) تکامل بسیار موفقی را در ترکیب قارچها و بخش همزیست فتوسنتز کننده آن ایجاد کرده که در نهایت باعث بوجود آمدن نزدیک به 14 هزار گونه از گلسنگها در جهان شده است. گلسنگها در حاصلخیزی خاک، و رشد گیاهان روی آن، ایجاد خاک از سطح صخره سنگهای لخت یا قلوه سنگها تاثیر داشته و از طرفی به عنوان منبع غذایی، مصالح لانه سازی، پناهگاه برای حیوانات ، پرندگان و سایر مهره داران مورد استفاده قرار میگیرند انسان از گلسنگها به عنوان غذا و وسایل تزیینی، صنایع رنگرزی به عنوان دارو، سم، و فیبر و الیاف استفاده میکنند. همچنین گلسنگها در تهیه عطر، ادکلن و تهیه آنتی بیوتیک مورد استفاده قرار میگیرند.با آن که گلسنگها از شگفت انگیزترین و متداولترین موجودات روی زمین هستند و صرف نظراز پوشش روی درختان، هشت در صد از سطح کره خاکی را اشغال میکنند، به نقش مهم اکولوژیکی آنها توجه نمیشود. گلسنگها به دلیل زندگی چند موجود زنده در کنار یکدیگر بیش از گیاهان و جانوران که بصورت انفرادی زندگی میکنند دارای زیبایی میباشند. هر تال گلسنگ نتیجه? همزیستی دراز مدت قارچ با جلبک سبز، سبز ـ آبی و یا ترکیبی از آنها میباشد.
گلسنگها علاوه بر نقشی که به طور طبیعی در تشکیل خاک، تداوم شبکه? غذایی، تاثیر در تراکم پوشش گیاهی و کنترل جمعیت نرم تنان دارند، به لحاظ داشتن انواع هیدرات کربن، پروتیین، آنیوتیک و سایر متابولیتهای ثانویه، از زمان نخستین تمدن چینی و مصری تا به امروز، مصارف خوراکی و دارویی نیز دارند. از میان 17 هزار گونه گلسنگ شناخته شده از سراسر دنیا، خواص دارویی تعداد محدودی از آنها شناسایی شده است. بررسی مجموعه انتشارات گلسنگهای ایران نشان داد که تاکنون Esculenta Everson Lecanora ساکن زمینهای نیمه بیابانی استپهای ناحیه ایرانو ـ تورانی، Peltigera canina (L.) Willd. و Xanthoria parietina از ایران گزارش شدهاند، که به ترتیب دارای مصرف خوراکی، درمان هاری و یرقان میباشند گلسنگها در طب سنتی به عنوان ضد سرفه، ضد بیماریهای ششی مورد استفاده قرار میگیرند.
کاربردهای داروسازی مواد گلسنگی توسط دانشمندی بنام Zopf در سال 1906 درکتاب Zopf’s monography مورد استفاده قرار گرفته است.
مطابق آخرین تحقیقات صورت گرفته روی کاربردهای بیولوژیکی گلسنگها و مواد گلسنگی کارهای صورت گرفته را میتوان به اشکال زیر تقسیمبندی کرد. فعالیتهای آنتی بیوتیکی، فعالیتهای آنتی توموری و آنتی موتا ژنی، فعالیتهایی علیه ویروس ایدز، فعالیتهای آلرژنیک، فعالیتهای بازدارنده رشد گیاهان، فعالیتهای بازدارنده آنزیمی.
اگر از آلزایمر می ترسید، بخوانید
آلزایمر یک بیماری عصبی پیشرونده همراه با زوال تدریجی عقل و از دست دادن حافظه بوده و درمان قطعی ندارد.
مطالعات انجام شده در دانشگاه کلمبیا نشان داد که اسید فولیک از بیماری آلزایمر پیشگیری می کند.
برای انجام این تحقیق 965 فرد میانسال سالم به مدت 7 سال مورد بررسی قرار گرفته و رژیم غذایی آنها به ویژه میزان دریافت ویتامین های گروه B ثبت گردید. در پایان پژوهش 192 نفر به آلزایمر مبتلا شده بودند.
نتایج نشان داد در افرادی که به میزان کافی ویتامین های گروه B به ویژه اسید فولیک دریافت می کردند، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر 50 درصد کمتر است.
متخصصان معتقدند مکانیسم این ویتامین در پیشگیری از آلزایمر ناشی از اثر آن در کاهش هموسیستئین خون و جلوگیری از تخریب سلول های عصبی است.
اسید فولیک یا فولات (B9) یکی از ویتامین های گروه B است و در جگر، گوشت ها، شیر، پرتقال، حبوبات، سویا، غلات و سبزیجات با برگ های سبز تیره مانند کلم بروکلی یافت می شود.
یک متخصص پوست و مو تاکید کرد:«میوه هاوسبزیجات وآرامش فکربرروی همه قسمت های بدن ازجمله پوست تاثیر مثبت می گذارد،البته شایان ذکر است که رعایت این مسائل صرفا برای دوران عید نیست و در همه ایام سال توصیه می شود.»
دکترفرهاد ملک زاد در رابطه با اقداماتی که می توان برای شفاف سازی پوست انجام داد گفت:«مهم ترین مسئله ای که می توان به آن اشاره کرد مسئله بهداشتی است،ازبین بردن موهای زائدبه روش های مختلف،حال به وسیله اپیلاسیون و یا لیزر که موها را ایزوله می کند وازبین می برد ضرورت دارد،البته این کار مستلزم مشورت با پزشک است.»
وی در ادامه افزود:«مسئله دیگربحث نظافت و شست و شوی پوست است،در مواردی که جوش و سایر ضایعات وجود دارد باید با یک پزشک متخصص صحبت کرد .پاک سازی پوست توسط متخصصین تا حدی می تواند به بهداشت،شفاف سازی و بهبود پوست کمک کند.»
این متخصص پوست و موگفت:«استفاده ازضد آفتاب ها در دوران تعطیلات به این دلیل که افراد زمان بیشتری در فضای باز می گذرانند امری ضروری است، از آن جایی که این ایام حد فاصل بین زمستان وبهاراست،سرما و خشکی هوا هم چنان باقی است، در نهایت افراد باید از کرم های مرطوب کننده استفاده کنند.»
دکتر ملک زاد، متخصص پوست و موگفت:«میوه هاوسبزیجات وآرامش فکربرروی همه قسمت های بدن ازجمله پوست تاثیر مثبت می گذارد،البته شایان ذکر است که رعایت این مسائل صرفا برای دوران عید نیست و در همه ایام سال توصیه می شود.»
در رابطه با استفاده از لوازم آرایشی توصیه ما این است که حداقل مصرف لوازم آرایشی را باید افراد داشته باشند ودر شرایطی که ایجاب می کند از لوازم آرایشی استفاده کنند از نوع خوب این اجناس و از کارخانجات معتبر باشند،مسئله دیگر این است که ضد حساسیت باشند.»
خرخر کردن در خواب را نادیده نگیرید
تحقیقات جدید نشان می دهند که خرخر کردن در خواب، خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.
براساس مطالعات پیشین بر روی بزرگسالان، 40 درصد از مردان و 24 درصد از زنان در هنگام خواب خرخر می کنند و این عارضه معمولا در افراد بالای 40 سال رخ می دهد. اگر چه خرخر کردن در هنگام خواب اختلالی شایع است، اما این عادت در افراد چاق به مراتب بیشتر مشاهده می شود.
در مطالعه اخیر که در کشور مجارستان انجام شد، 1200 نفر مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج نشان داد که خطر سکته قلبی در میان افرادی که در خواب خرخر می کنند، 34 درصد بیشتر از سایر افراد است.
همچنین مشخص شد که خطر سکته مغزی در این گروه از افراد، 67 درصد بیش از دیگران است، اما نکته جالب این بود که این خطر در کسانی که با صدای آهسته خرخر می کنند، افزایش نمی یابد.
این تحقیق همچنین نشان داد علی رغم این که خرخر در میان مردان شایع تر است اما پس از گذشتن از مرز 70 سالگی، عادت به خرخر کردن در مردان کاهش می یابد.
متخصصان توصیه می کنند برای درمان عارضه خرخر و پیشگیری از حمله قلبی حتما به پزشک مراجعه شود.
حمله قلبی عبارت است از مرگ سلول های عضلانی قلب در اثر کاهش یا توقف جریان خون در سرخرگ های تغذیه کننده قلب.
درد شدید و احساس سنگینی و فشردگی در قفسه سینه ، انتشار درد از قفسه سینه به بازوها، گردن، آرواره ، بین دو کتف و گاهی بالای شکم ، تنگی نفس و احساس خفگی، تهوع و استفراغ ، تعریق ، ضعف و احساس نزدیک شدن به مرگ از شایع ترین علایم حمله قلبی به شمار می روند.
خوابرفتگی دست و پا زنگ خطر است
احساس خواب رفتگی در اندامها یا هر قسمتی از بدن یک احساس غیرطبیعی و همراه با سایر شکایات حسی نظیر سوزن سوزن شدن، گزگز و مورمور شدن یا احساس سوزش است.
بیشتر موارد حس سوزش و سوزن سوزن شدن در هنگامی که اندامها بیحس شده است، علامتی بیخطر است و نشان دهنده این حالت است که عصبی در این ناحیه تحت فشار است و در صورت تغییر وضعیت طی چند دقیقه عصب به حالت طبیعی برمی گردد.
از دیگر دلایل بیحسی اندامها افزایش تهویه تنفسی است که در شرایط اضطراب آور ایجاد شده ولی در مواردی که بیحسی ناگهانی و غیر قابل توجیه روی میدهد ممکن است، علامتی از یک بیماری جدی باشد که میبایست تحت بررسیهای دقیق قرار گیرد.
از علل جدی بیحسی میتوان به نقص جریان خون، روماتیسم مفصلی، اسکلروز مولتیپل، ام اس، ناراحتیهای ستون فقرات، دیسک گردن، دیابت و سندرم تونل کارپ اشاره کرد.
بیحسی میتواند یافتهای هشدار دهنده باشد از یک سکته مغزی قریب الوقوع یا حملات گذرای ایسکمیک که یک سکته مغزی کوچک است و به طور گذرا و موقتی علایمی نظیر فلج و تاری دید را ایجاد میکند. این حملات گذرا بدون درمان مناسب به سکته کامل منجر شده و ممکن است عوارض جسمی و ذهنی دائمی ایجاد کند.
سولاریوم و خطرات آن
سولاریوم، دستگاهی برای برنزه کردن پوست است که چند سالی است وارد کشور ما شده و در همین مدت کم طرفداران پر و پا قرصی را پیدا کرده و روز به روز بر تعداد این دستگاهها در سالنهای زیبایی و استخرها افزوده میشود و با وجود اینکه بسیاری از صاحبان این مراکز به آسیبهای پوستی این دستگاه اشراف دارند اما با تبلیغات فریبنده به مشتریان خود اطمینان میدهند که دستگاههایشان از نوع پیشرفته و بیخطر است در حالی که بسیاری از این مراکز، عینکهای ایمنی مربوطه را به تعداد لازم در اختیار مشتریان خود نمیگذارند.
دستگاه سولاریوم شامل تختی است که در دیوارههای آن لامپهای اشعه ماورای بنفش UV تعبیه شده و هنگامی که بدن درون این وسیله قرار میگیرد، درب این دستگاه که حاوی لامپهای مشابهی است بسته میشود.
در حقیقت اتاقک سولاریوم از یک تشک خورشیدی تشکیل شده است که در آن لامپهای اشعه ماورای بنفش از نوع UVA و UVB قرار داده شدهاند و از بالا و پایین، اشعه به بدن تابیده میشود.
بسیاری از متخصصان پوست معتقد هستند که استفاده از دستگاههای سولاریوم از عوامل شایع ابتلا به سرطان پوست است و به اندازه آرسنیک و گاز خردل کشنده است و 20 مطالعه مختلف آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان بهداشت جهانی، درباره سولاریوم نشان میدهد که 75 درصد افرادی که قبل از 30 سالگی از سولاریوم استفاده میکنند، در معرض ابتلا به سرطان پوست قرار میگیرند.
متخصصان میگویند: جدای از عامل محرک برای سرطان پوست، از عوارض استفاده از دستگاههای سولاریوم میتوان به مواردی چون قرمز شدن پوست، پیر پوستی (پیری زودرس)، انواع سوختگیهای پوستی با درجات مختلف، آسیب عروق خونی، اختلال در سیستم ایمنی بدن و نیز آسیبها و عوارض چشمی ناشی از مواجهه با اشعه ماورای یبنفش (آسیب قرنیه، شبکیه، ملتحمه یا آسیب توامان قرنیه و شبکیه ) اشاره کرد.
همچنین متخصصان پوست معتقد هستند که استفاده از این نوع دستگاهها مدت زمان زیادی نیست که مرسوم شده بنابراین عوارض بلندمدت استفاده از آن نیز هنوز به طور کامل روشن نشده است.
دختران معمولا در سنین پایینتر، علاقه بیشتری به استفاده از سولاریوم نشان میدهند در حالی که بعدها در سنین بالاتر علاوه بر اینکه دچار بیماریهای خطرناک پوستی شدهاند، زیبایی خود را نیز از دست دادهاند.
براساس آمار زنانی که بیش از یک بار در ماه به سولاریوم میروند، حداقل 55 درصد بیشتر از سایر زنان در معرض ابتلا به ملانوم بدخیم که بدترین سرطان پوست است، قرار میگیرند.
استفاده از سولاریوم که حاوی اشعههای A و B ماورای بنفش است، عوارضی را به دنبال دارد. به همین دلیل امروزه کمتر دیده میشود، جوانان کشورهای غربی از آفتاب یا دستگاههای سولاریوم برای برنزه کردن پوست استفاده کنند، اما متاسفانه از زمانی که در آن کشورها مصرف آفتاب و سولاریوم محدود شده، در ایران استفاده از این دستگاهها رایج شده است.
برخی افراد تصور میکنند استفاده از دستگاه سولاریوم مضرات نور خورشید را ندارد و اقدام به استفاده از آن میکنند؛ این در حالی است که دستگاه برنزه کردن پوست مانند نور خورشید برای پوست مضر است.
پیری پوست، افزایش چین و چروکهای پوستی و شلی و افتادگی پوست از عوارض استفاده از سولاریوم هستند که در درازمدت خود را نشان میدهند و کسانی که بیشتر در معرض اشعه فرابنفش قرار بگیرند، نسبت به سایر افراد، 20 سال زودتر گرفتار پیری پوست و بروز لکههای پوستی، کک و مک، کدر شدن پوست، چین و چروک پوست و ضخیم شدن سطح پوست میشوند.
با توجه به خطراتی که اشعه ماورای بنفش خورشید دارد، در برخی کشورها استفاده از این اشعه ممنوع شده است و افراد باید به هنگام شنا، بدن خود را بپوشانند.
در خصوص این مساله حتی سازمان بهداشت جهانی، استفاده از پوشش بلند و پوشاندن تمام پوست و استفاده از کلاههای لبه دار و کلاههایی که پشت گردن را نیز میپوشانند، توصیه میکند همچنین سازمان جهانی بهداشت پیشتر اعلام کرده بود جوانانی که از سولاریوم استفاده میکنند، هشت برابر بیشتر در معرض ابتلا به نوعی سرطان پوست به ملانوما هستند.
سازمان بهداشت جهانی نیز به دلیل عوارض ناخوشایند سولاریوم، قوانینی برای کنترل این پدیده تعیین کرده و به چند گروه درباره برنزه کردن پوستشان هشدار داده است، این هشدارها ابتدا متوجه افرادی است که موهای بور و چشمهای روشن دارند و اشعه ماورای بنفش، به پوست آنها بیشتر از بقیه آسیب میرساند، دومین گروه، افراد زیر 18 سال هستند که نباید از دستگاههای سولاریوم استفاده کنند یا حمام آفتاب بگیرند.
همچنین براساس هشدار سازمان بهداشت جهانی، کسانی که کک و مک و خالهای زیاد، زخمهای پوستی یا سابقه آفتاب سوختگی در بچگی و در هر مرحلهای از زندگیشان داشتهاند، نباید با استفاده ازسولاریوم یا نور آفتاب پوستشان را برنزه کنند، افرادی که داروی خاصی مصرف میکنند، باید قبل از برنزه کردن پوست، با پزشک معالجشان مشورت کنند.
پلاک دندانی چگونه از بین میرود؟
چرا مبارزه با پلاک دندانی مهم است؟پلاک دندانی چیست؟
پلاک دندانی رسوب روی دندان هاست.
این پلاک بعد از هر وعد? غذایی ساخته میشود و به شکل یک خمیر یا یک شور? سفید یا کمی زرد روی دندان ها میچسبد.
پلاک دندانی از تکه های مواد خوراکی و بزاق دهان ساخته میشود.
به محض اینکه باکتری ها توانستند در دهان حضور پیدا کنند، آن را به استعمار خود درمیآورند.
پلاک دندانی چه تغییراتی مییابد؟
بعد از اینکه پلاک دندانی شکل میگیرد، باکتری ها چند برابر میشوند، از قند موجود در مواد غذایی و بزاق دهان تغذیه میکنند.
این باکتری ها موادی اسیدی میسازند که این مواد اسیدی به مینای دندان ها حمله ور میشوند و به لثه ها آسیب میزنند.
اگر پلاک دندانی از بین نرود، میتواند آهکی و بعد از آن سخت شود و در نهایت رسوب دندانی به وجود میآید.
پلاک دندانی چه طور شما را آزار میدهد؟
اگر بعد از هر وعد? غذایی پلاک دندانی پاک نشود، مواد اسیدی تولید میکند، که پوسیدگی و التهابات لثه ای یا همان عفونت ها را با خود به همراه دارد.
اگر پلاک دندانی محکم و به رسوب تبدیل شود، مسواک دیگر نمیتواند آنها را از بین ببرد. در این مواقع باید به دندانپزشک و جرم گیری متوسل شد.
پلاک دندانی چگونه از بین میرود؟
بهترین حالت این است که بعد از خوردن هر وعد? غذایی دندان های تان را مسواک بزنید، و نه فقط یک بار در روز! با این کار میتوانید پلاک های دندانی را از بین ببرید به شرطی که از لثه به سمت دندان ها مسواک بزنید.
در صورت مسواک زدن در جهت های دیگر (از طرف دندان ها به سمت لثه)، احتمال دارد که پلاک های دندانی به زیر لثه برود و باعث ایجاد التهاب شود.
دندانپزشکان توصیه میکنند که سه بار در روز و هر بار به مدت سه دقیقه دندان های تان را مسواک کنید.
یک بار استفاده از نخ دندان در روز برای از بین بردن پلاک های دندانی نیز بسیار مفید است.
مصرف مواد قندی تان را کاهش دهید. مواد قندی مانند آب نبات، شیرینی، نوشیدنی های شیرین، کیک و... باکتری های پلاک دندانی را تغذیه میکنند.
به طور مرتب دندان های تان را جرم گیری کنید و حداقل یک بار در سال سری به دندانپزشک تان بزنید.